A tereprallye-ról néhány szóban...

...nos, a terep-rallye egy olyan erdőn mezőn át tartó tájékozódási “futás”, ahol a terepjárók és enduro motorok együtt állnak rajthoz. Maga a verseny nagy része (kevés kivétellel) viszonylag nehéz terepen történik.

Ez egy viszonylag fiatal sportág ma hazánkban, ennek ellenére egyre nagyobb nézőtábora, résztvevője akad. Fülöp Imre honosította meg Magyarországon ezt a sportágat a MAVAD RALLY szervezésével, 1988 - 1992 között., és ő volt az is aki az 1992-es Párizs-Fokváros versenyen első magyar-ként indult.

Lévén tájékozódási versenyről szó, a versenyzők valójában nem tudják az útvonalat, csupán annyit, amennyit az itinerből tudhatnak meg, tehát a pálya a résztvevők számára titkos. Az autósok az itinert a rajt előtt egy órával kapják meg, míg a motorosok (mivel ők egyedül versenyeznek) a rajt előtti estén felügyelet mellett áttanulmányozhatják, kiszínezhetik majd összeragaszthatják azt tekercs formára, ezután visszaadják, majd másnap az autósokhoz hasonlóan egy órával a rajt előtt kézhez kapják.

A verseny indításakor mindig a motorosok indulnak először egy perces időközönként, majd tíz perccel az utolsó motoros indulása után az autósok két percenként.

A pálya hossza és nehézségi foka versenyről versenyre változik. A versenypálya két egymást szervesen összekötő részből etapokból (összekötő) és szelektív (gyorsasági) szakaszokból áll., ahol az etapok egymással összekötik a gyorsasági szakaszokat. Az etapot megadott időre kell “lefutni”, míg a szelektívet a lehető legrövidebb idő alatt kell teljesíteni .

A nap végén, miután az utolsó versenyző is beért, összesítik a szelektíven futott időket, hibapontokat (korai, késöi érkezés az etapokon), a büntetéseket, és ezek alapján hirdetik ki a napi ideiglenes, majd a többnapos verseny végén a vég-eredményt.

A motorosok két - amatőr és professzionális - kategóriában, az autósok ezen felül 1T, 2T, 3T és 4T kategóriákban indulnak.

.

AmatPatak554.gif                                                                            Bartfai_2212.gif